تاریخچه شیخ صفی الدین اردبیلی
شیخ صفی الدین اردبیلی از اجداد سلسله ایرانی و مذهب شیعه صفوی بود که در سال 650 هجری قمری متولد شد. شیخ صفی به تقوا و پاکی شهرت داشت، به طوری که مخالفان خاندان صفی نیز او را با این ویژگی می شناختند. شیخ صفی الدین اردبیلی جد بزرگ صفویان; نسل هشتم از نوادگان فیروز شاه زرین کلاه بود. فیروز شاه یک ایرانی و کرد بومی بود که در منطقه مغان ساکن شده بود. زبان مادری شیخ صفی الدین تاتی بود و اشعار تاتی او امروزه موجود است. تاتی یکی از زبان های ایرانی و زبان مادری آذربایجان بود.
شیخ صفی در سال 735 هجری قمری وفات یافت و مقبره وی نزدیک خانقاه و محل اقامت وی است. بناهای این مجموعه یکی از زیباترین آثار تاریخی اسلامی ایران در عصر صفویه و یکی از مهمترین آثار باستانی کشور است. این بنا در سال ۷۳۵ هجری قمری توسط شیخ صدرالدین موسی فرزند شیخ صفی ساخته شد و در طول زمان به ویژه در دوران حکومت صفوی مورد احترام پادشاهان صفوی بوده است. شیخ صفی الدین اردبیلی نسبتاً زودهنگام در سن 82 سالگی درگذشت و در مقبرهای که به او تعلق دارد در اردبیل دفن شد.
مقبره شیخ صفی الدین اردبیلی
مقبره شیخ صفی الدین اردبیلی یکی از جاذبههای گردشگری و مکانهای مقدس است و بازدیدکنندگان زیادی را به خود جذب میکند. معماری مقبره با سنگهای سفید و مرمر آردبیلی زیبا است و دارای قالب آرامگاهی با تمرکز بر آرایشات آجری، کاشیکاریهای فریت، نگارههای خطی و حروفی بر روی دیوارها و دروازههایی زیبا میباشد.
اجزای مهم مقبره شیخ صفی الدین
این مجموعه شامل بخش های اصلی زیر است. مقبره شیخ صفی (گنبد الله الله)، مقبره شاه اسماعیل اول، عمارت خانه چین، مسجد جنت سرا، تالار دارالحفاظ، دارالحدیث، صحن اصلی، محل شهادت، خانقاه یا باغ خانه و حیاط باغ.
از اجزای مهم مقبره شیخ صفی الدین می توان به ورودی، حیاط بزرگ مشجر مستطیل شکل، راهروی مرکزی یا حیاط کوچک در راهروی جنوبی به سمت «چله خانه نو» یا «محراب» باز می شود. جزء بعدی حیاط اصلی یا حیاط اندرونی که به صحن قندیلخانه نیز معروف است در حیاط ضلع غربی، ورودی عباسی است. در ضلع شمالی طبقه اصلی، ایوانی با پنجره های ارسی چوبی بزرگ مشبک قرار دارد. این ایوان شمالی، بر روی ارسی دیگر گنبددار ساخته شده و بنای هشت ضلعی به نام «جنتسرا» باز می شود.
گنبد الله الله بنایی استوانه ای است که پس از وفات شیخ صفی ساخته شد. مقبره از داخل به شکل هشت ضلعی منظم است که با نقاشی های گیاهان تزئین شده است. در این قسمت سنگ قبر چوبی نفیسی وجود دارد که با منبت و کتیبه های ثلث و رکعتی مزین شده است.
آرامگاه پیر قطب الدین صفوی را در شمال بریم بشانسید.
نظرات کاربران