یکی دیگر از شهرهای زیبا و باستانی کشورمان، شهر اردبیل است که قدمت آن به هزاران سال قبل باز میگردد. اردبیل به جهت برخورداری از جاذبه های تاریخی و گردشگری فراوان، هر ساله میزبان تعداد زیادی مسافر و گردشگر میباشد. اگر میخواهید اطلاعاتی درباره ی تاریخچه، اطلاعات کلی اردبیل، جاذبه های گردشگری و تفریحات موجود در آن، غذاهای محلی، رستوران ها، سوغات و صنایع دستی اردبیل داشته باشید، در ادامه با سامانه رزرو و اجاره اقامتگاه سپنجا همراه باشید تا تمامی این اطلاعات را به طور کامل در اختیارتان قرار دهیم.
تاریخچه اردبیل
اردبیل شهری باستانی است؛ بنابراین تاریخچه آن به قبل از اسلام بر میگردد. در ادامه به تاریخچه این شهر میپردازیم.
اردبیل قبل از اسلام
آثار به جای مانده در اردبیل اعم از شمشیرهای مسی، تیر، سر نیزه، تیردان های مسی و … نشان میدهد که این شهر از زمان مفرغ بوده است. مفرغ های یافت شده در این شهر از مفرغ هایی که در لرستان بوده و معروف هم هستند، ساده تر است. این نشان از پیشینهی بیش از سه هزار ساله ی قبل از میلاد اردبیل دارد.
قسمتی از معماری دوران مفرغ در تپه نادری اردبیل یافت شده است که به زمان آهن ۲ و ۳ اختصاص دارد و نمونه هایی نیز به دوران اشکانیان، ساسانیان، سلجوقیان و اوایل اسلام مربوط میشود.
در منطقه باستانی گیلوان اردبیل یک سری آثار کشف شده است که هرکدام مربوط به دوره ای مختلف میباشد. ۹۹ گورستان مربوط به زمان آهن، ۲ گورستان مربوط به دوران مفرغ جدید، یک گورستان مربوط به عصر آهن و ۴ گورستان مربوط به زمان هخامنشیان، برخی از این آثار هستند.
اردبیل پس از اسلام
هنگامی که اعراب حمله کردند، اردبیل پایگاه مرزبان آذربایجان بود. سردار عرب در آن زمان که حذیفه بن یمان نام داشت با صلح، اداره امور را از آن خود کرد. دراین دوران، اردبیل، مرکز استان آذربایجان بود. پس از مدتی عتبه بن فرقد جای حذیفه بن یمان را گرفت. در همین زمان بود که مردم اردبیل علیه عرب ها، شورش کردند.
اما نتیجه ای نگرفتند و هنگامی که عتبه بن فرقد به اردبیل رسید با شورشیان جنگید و پیروز شد و پس از آن، غنائم، عده ی زیادی از اردبیلی ها را گرفت.
پس از آن، اشعت که از تاثیرگذارترین سردمداران عرب بود به قدرت رسید. او کارهای زیادی برای اردبیل کرد؛ از جمله اینکه تعدادی از اعراب را نزد مردم اردبیل فرستاد تا آن ها را به اسلام دعوت کنند و سپس اردبیل را به عنوان پایتخت خود انتخاب کرد و به آبادانی اردبیل، کمک شایانی کرد.
خزرها که اقوام کوچ نشین ترک زبان بودند در سال ۱۰۷ ه.ق به آذربایجان حمله کردند و اردبیل را به ویرانه تبدیل کردند.
اواخر دوران سلجوقیان بود که دولت گرجستان قدرتمند شد. آن ها به اردبیل حمله کردند و هزاران نفر را به قتل رساندند و اموال مردم را غارت کردند. در تمام طول مدت قدرت خود، مردم اردبیل را آزار و اذیت میکردند.
پس از گرجی ها، مغولان به اردبیل حمله ور شدند و آن را ویران کردند. مردم پس از آن، اقدام به آبادانی شهر کردند و رونقی دوباره به آن بخشیدند. در دوران مغولان، تبریز، مرکز آذربایجان شد.
پس از مغولان، صفویان روی کار آمدند و شیخ صفی الدین اردبیلی، شروع به بآبادانی شهر کرد. شیخ صفی الدین پس از مدتی درگذشت و در اردبیل به خاک سپرده شد؛ به همین دلیل اردبیل برای صفویان ارزش ویژه ای داشت. صفویان به پیشرفت اردبیل کمک های شایانی کردند.
اما پس از آن در این شهر اتفاقات و جنگ هایی رخ داد؛ به طوری که در زمان قاجاریه، شهری آسیب دیده و ویران بود. در دوران قاجار، اردبیل، مخزن کالاهای وارداتی از تلفیس، دربند و باکو شده بود. اردبیل به دلیل نزدیکی با آستارا، از نطر تجارتی اهمیت پیدا کرد.
اردبیل در دوران مشروطه از اهمیت ویژه ای برخوردار بود. اما مانند دیگر دوران ها، در طی این دوره نیز شهر به محاصره درآمد و غارت شد.
معرفی اردبیل
اردبیل، کلان شهری در شمال غرب ایران است که از شمال به کشور جمهوری آذربایجان، از شرق به استان گیلان، از جنوب به استان زنجان و از غرب به استان آذربایجان شرقی راه پیدا میکند.
جالب است بدانید اردبیل به معنای شهر مقدس میباشد؛ زیرا از آرتاویل که واژه ای اوستایی است نشات گرفته شده که از دو کلمه ی آرتا به منای مقدس و ویل به معنای شهر، تشکیل شده است.
به طور کلی، اردبیل از مناطق سردسیر ایران است.
جمعیت شناسی شهر اردبیل
طبق آخرین سرشماری صوردت گرفته در سال ۱۳۹۵، جمعیت مردم اردبیل ۵۲۹.۳۷۴ نفر میباشد. نژاد مردم اردبیل، آذربایجانی است. مردم اردبیل به زبان ترکی آذربایجانی با یکدیگر صحبت میکنند. اکثریت مردم اردبیل، مسلمان و اهل تشیع هستند
اکثریت مردم اردبیل از طریق کشاورزی و دامداری کسب درآمد میکنند. صنایع دستی نیز در اقتصاد مردم اردبیل تاثیر بسزایی دارد. علاوه بر این ها صنعت گردشگری نیز به تازگی در اقتصاد مردم ین شهر قدیمی تاثیر گذار شده است.
چرایی سفر به شهر اردبیل؟
اردبیل، شهری باستانی است و آثار باستانی زیادی را هم در خود جای داده است. علاوه بر جاذبه های تاریخی که اردبیل از آن ها برخوردار است، جاذبه های طبیعی بسیاری نیز در این شهر و اطراف آن وجود دارد. آب و هوای اردبیل نیز یکی دیگر از دلایل سفر به آن میباشد؛ زیرا به خصوص در تابستان، هوای این شهر بسیار عالی میباشد.
جاذبه های گردشگری اردبیل و اطراف آن
۱- بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی
بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی در آثار ملی ایران و میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است و از جاذبه های تاریخی اردبیل به شمار میرود. در این بقعه، آرامگاه شیخ صفی الدین (موسس سلسله صفویان)، شاه اسماعیل و عده ای دیگر از بزرگان صفویه واقع شده است.
مجموعه ی بقعه شیخ صفی الدین، مجموعه ای کامل شامل بخش های مختلفی نظیر چینی خانه، جنت سرا، خانقاه، چله خانه، شهیدگاه، چراغ خانه و حرم خانه میباشد.
۲- موزه چینی خانه اردبیل
موزه چینی خانه ، موزه ی قیمی با قدمت ۴ قرن میباشد. طراحی این موزه توسط شیخ بهایی که از دانشمندان دوران صفویه بوده، صورت گرفته است. موزه چینی خانه در واقع تالاری با چهار شاه نشین و طاق نما میباشد. در ساخت این موزه، نقش های زیبای اسلیمی و مقرنس های رنگی به کار رفته است.
۳- دریاچه شورابیل
دریاچه شورابیل از جاذبه های گردشگری پرطرفدار اردبیل میباشد. این دریاچه در فاصله ی ۴۸ کیلومتری اردبیل واقع شده است. اما برای بازدید از آن، اصلا نگران امکانات رفاهی نباشید؛ زیرا از امکاناتی نظیر هتل و رستوران نیز برخوردار است.
هم چنین شامل امکانات دیگری اعم از قایق رانی، پیست دو و میدانی، باغ وحش، دوچرخه سواری، شهربازی مخصوص کودکان نیز میباشد.
نظرات کاربران